Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
Αρχική Κοινωνικά Δωρεάν Συσσίτιο σε Αναξιοπαθούντες Συμπολίτες μας

Δωρεάν Συσσίτιο σε Αναξιοπαθούντες Συμπολίτες μας

Δωρεάν Συσσίτιο σε Αναξιοπαθούντες Συμπολίτες μας

Tώρα που η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχει σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο, ήλθε η ώρα να εξετάσουμε και την ουσιαστική πλευρά του προβλήματος. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο πρέπει να αποτελεί μία πλατφόρμα της κοινωνικής πολιτικής μας. Δεν θα πρέπει ο Δήμος μας, αντί μιας δυναμικότητας στον κοινωνικό τομέα να μιμείται, τηρουμένων των αναλογιών, τη βικτωριανή Αγγλία του Ντίκενς.

Η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο δεν ασκείται μόνον το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα με εκδηλώσεις και φωτογραφίες. Δεν μπορεί, επίσης, η καθημερινή διαχείριση του Παντοπωλείου να γίνεται από ένα κλειστό πυρήνα ανθρώπων, χωρίς η τοπική κοινωνία να γνωρίζει πώς ακριβώς ασκείται και με ποιούς όρους αξιολόγησης και παρακολούθησης.

Αν κάνουμε ορισμένες απλές σκέψεις θα διαπιστώσουμε την αναγκαιότητα παροχής συσσιτίου στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο σήμερα παίρνουν 1 ή 2 φορές το μήνα την τσάντα με τα τυποποιημένα τρόφιμα, 300 περίπου οικογένειες. Αν υποθέσουμε ότι οι οικογένειες έχουν κατά μέσο 3 άτομα η κάθε μία, τούτο σημαίνει ότι το μεσημέρι σιτίζονται 900 άτομα και άλλα τόσα το βράδυ.

Το ερώτημα είναι πώς τρέφονται αυτοί οι άνθρωποι; Με την τσάντα που παίρνουν το μήνα; Ή μήπως η Εκκλησία και άλλοι φορείς θα φροντίσουν για την σίτιση αυτών των συμπολιτών μας; Τούτο είναι αδύνατο. Άρα σήμερα η παροχή Κοινωνικού Συσσιτίου για εκείνο το μέρος του τοπικού πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του στα βασικά αγαθά, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία. Στόχος της δράσης που προσφέρει η συγκεκριμένη δομή  είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου μπορεί να λειτουργεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» – ΕΣΠΑ για την Άμεση Αντιμετώπιση της Φτώχειας και σε συνεργασία με άλλους πιστοποιημένους κοινωνικούς φορείς όπως λ.χ. το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.

Η δομή,  θα παρέχει σίτιση σε άτομα με οικονομικές αδυναμίες (άνεργους, άπορους, άστεγους κλπ), όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από 12:00 έως 16:00ω, ενώ η διανομή των γευμάτων θα γίνεται στο ισόγειο του κτηρίου  της Υπηρεσίας Καθαριότητας της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, που είναι σε «Μη κεντρική» θέση, ώστε να διαφυλάγεται η αξιοπρέπεια των ωφελούμενων.

Μια τέτοια δράση είναι απόλυτα επιβεβλημένη και για ένα Δήμο με 9.500.000 Ευρώ στο ταμείο του δεν το συζητάμε. Για την παράταξή μας είναι ζήτημα που η επίλυσή του εντάσσεται στο Α΄ εξάμηνο της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.

Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά.

 

                               Κώστας Τίγκας

                              

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8 Ηράκλειο:Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ενημερώνει ότι «λήγει στις 31 Αυγούστου η διορία για δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις που...

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β’ μέρους

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β' μέρους 26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Ξεκινάμε απόψε το β´ μέρος του 26ου Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού. Θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε όμορφες...

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης Πεντέλη:Την υπογειοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά,...

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας Μητσοτάκης – Μάας:Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας για να μειωθεί και η ένταση στην περιοχή τονίστηκε...

Recent Comments