Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική Αποστολόπουλος Ηλίας Το δικαίωμα, η υποχρέωση και η ευθύνη του εκλέγειν.

Το δικαίωμα, η υποχρέωση και η ευθύνη του εκλέγειν.

Το δικαίωμα, η υποχρέωση και η ευθύνη του εκλέγειν.

Η μεγαλύτερη συνταγματική μας κατάκτηση είναι το δικαίωμα του εκλέγειν , το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και τη βάση της Δημοκρατίας.

Πέρα όμως από δικαίωμα του πολίτη, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα, αποτελεί βασική και ύψιστη υποχρέωσή του.

Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν τους αφορά η εκλογική διαδικασία και δεν συμμετέχουν. Οι αρνητές της ψήφου, ισχυρίζονται ότι η Δημοκρατία μας δεν είναι όσο αντιπροσωπευτική θα έπρεπε, ότι δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν και ότι, τελικά, ποτέ τίποτα δεν αλλάζει! Μπορεί, μέχρι ενός σημείου, να έχουν δίκιο. Όμως στην πραγματικότητα , δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αποφεύγουν την ευθύνη. Γιατί η Δημοκρατία, με όλες της τις αδυναμίες, είναι μακράν το καλύτερο πολίτευμα και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε ακόμα καλύτερο!

Η άρνηση της ψήφου, ουσιαστικά, αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν γι εμάς και μας αφαιρεί το οποιοδήποτε ηθικό πλεονέκτημα του να κρίνουμε και να παραπονεθούμε για οτιδήποτε μας αφορά. Με το να μη ψηφίζουμε, απεμπολούμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα,εξασθενούμε την ίδια την Δημοκρατία, εφόσον αποδυναμώνουμε με τη στάση μας τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ασκώντας, όμως, το δημοκρατικό  δικαίωμα του εκλέγειν,αναλαμβάνουμε την ευθύνη και παίρνουμε θέση για τις πολιτικές που αφορούν τη ζωή μας, τις συνθήκες διαβίωσής μας, το περιβάλλον μας, την υγεία μας,την παιδεία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την ελευθερία μας, την οικονομική μας ευμάρεια. Αποφασίζουμε για το ποιοί θα μας αντιπροσωπεύσουν στα αρμόδια όργανα όπου, εξ’ ονόματός μας, θα αποφασίσουν για όλα τα σημαντικά θέματα της δικής μας ζωής και των παιδιών μας.

Και αυτή η ευθύνη, είναι μεγάλη και η σοβαρότητα της ψήφου μας σημαντική και απαιτεί υπεύθυνους πολίτες.

Υπεύθυνος, όμως πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.Ειναι ο ευαισθητοποιημένος πολίτης σε θέματα περιβάλλοντος, υγείας , παιδείας , πολιτισμού και πολιτικής με την ευρεία έννοια. Είναι αυτός που συμμετέχει και προσφέρει ενεργά. Είναι αυτός που έχει πολιτική και κοινωνική αντίληψη και ευαισθησία για τα πράγματα. Δεν είναι αυτός που περιχαρακώνεται γύρω από τα στενά, προσωπικά του συμφέροντα εις βάρος του συνόλου!!

Ο υπεύθυνος πολίτης,όταν ασκεί το ύψιστο δικαίωμα και υποχρέωση του εκλέγειν , ψηφίζει με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου. Ειναι αυτος που ορίζει ως εκπροσώπους του ανθρώπους που είναι σίγουρο ότι θα εργαστούν τα επόμενα χρόνια με γνώμονα το κοινό καλό, υπηρετώντας τον πολίτη με δικαιοσύνη και ισοτιμία.

Ίσως τελικά, η ευθύνη του εκλέγειν να είναι πιο σημαντική ακόμα και από το δικαίωμα και την υποχρέωση του εκλέγειν. Τελικά αυτός που είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη, παλεύει για το δικαίωμά του και είναι συνεπής προς την υποχρέωσή του.

Στις 26 Μαΐου καλούμαστε να ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ( δημοτικές και περιφερειακές ) καθώς και στις Ευρωεκλογές !!

Ας το πράξουμε με υπευθυνότητα .Ας επιλέξουμε με γνώμονα το καλό του συνόλου, αυτούς που όταν θα αποφασίζουν για μας θα είναι σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι εκεί!!!

 

« Τοις ελευθέροις μεγίστη ανάγκη η υπέρ των πραγμάτων αισχύνης»

( μτφ: Είναι επιβεβλημένο οι ελεύθεροι να έχουν συναίσθηση ευθύνης για τα πολιτικά πράγματα) Δημοσθένης

 

Άννα-Μαρία Τσικρικώνη Οικονομολόγος Δημοτική Σύμβουλος τ. Αντιδήμαρχος

Αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου Π.Ε.Δ.Α Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8 Ηράκλειο:Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ενημερώνει ότι «λήγει στις 31 Αυγούστου η διορία για δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις που...

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β’ μέρους

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β' μέρους 26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Ξεκινάμε απόψε το β´ μέρος του 26ου Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού. Θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε όμορφες...

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης Πεντέλη:Την υπογειοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά,...

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας Μητσοτάκης – Μάας:Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας για να μειωθεί και η ένταση στην περιοχή τονίστηκε...

Recent Comments