Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
Αρχική Δημοτικές Παπάγου - Χολαργού Κώστας Τίγκας: Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Συγκροτημάτων

Κώστας Τίγκας: Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Συγκροτημάτων

Κώστας Τίγκας: Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Συγκροτημάτων

Η Ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου μας, μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολικά συγκροτήματα! Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε ενεργειακά τα κτήρια ώστε να βελτιωθεί το καθημερινό περιβάλλον των παιδιών μας με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα οικονομικότερους ως προς τα έξοδα που βαρύνουν τον Δήμο.

Επειδή πρόκειται για υφιστάμενα σχολικά συγκροτήματα, μερικά εξ αυτών κατασκευασμένα πριν το 1985 και άλλα μετά το 1985 έως το 2014, δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (Κ.Εν.Α.Κ.) που εφαρμόσθηκε το 2014 και αφορούν παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτηρίου και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις αυτού, οι οποίες με την σειρά τους αναβαθμίζουν ενεργειακά το κτίριο.

Παρεμβάσεις στο Κέλυφος του Κτηρίου 

Για την αποφυγή ροής θερμότητας από το εσωτερικό του κτιρίου προς το περιβάλλον, οι εξωτερικές τοιχοποιίες, η Οροφή και το δάπεδο, πρέπει να διαθέτουν την επιστημονικά υπολογιζόμενη θερμομόνωση.  Έτσι λοιπόν σε όσα σχολικά συγκροτήματα οι εξωτερικές τοιχοποιίες, οι οροφές-δώματα και τα δάπεδα δεν διαθέτουν θερμομόνωση, θα πρέπει να εγκατασταθεί θερμοπρόσοψη, μιας και κατασκευαστικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι διαφορετικό.

Σε ότι αφορά τα κουφώματα προτείνεται η αντικατάσταση αυτών,  στην περίπτωση που τα ήδη τοποθετημένα δεν είναι ενεργειακά. Συγκεκριμένα βάση του Κ.Εν.Α.Κ., για τη Β κλιματική ζώνη στην οποία εντάσσονται όλα τα σχολεία του Δήμου, τα κουφώματα πρέπει να διαθέτουν μέγιστο συντελεστή θερμοπερατότητας. Τέτοια κουφώματα προτείνονται αυτά που χρησιμοποιούν  πλαίσιο αλουμινίου με θερμοδιακοπή.

Παρεμβάσεις στις Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις

Εκτός των παρεμβάσεων στο κέλυφος των σχολικών συγκροτημάτων, στο μέτρο του δυνατού πραγματοποιούνται και παρεμβάσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα αυτών, οι οποίες είναι σύμφωνες με την κείμενη Νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον Κ.Εν.Α.Κ. Ειδικότερα:

α. Ψύξη-Θέρμανση.

Όσα σχολικά συγκροτήματα διαθέτουν σύστημα θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου και θερμαντικά σώματα, αντικαθίσταται ο  καυστήρας πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου μόνο στην περίπτωση που διέρχεται δίκτυο αερίου και μπορεί να συνδεθεί το κτήριο.

Τα δίκτυα διανομής (νερού ή άλλου μέσου) των συστημάτων θέρμανσης να διαθέτουν την ελάχιστη θερμομόνωση που καθορίζεται από την κείμενη Νομοθεσία.

β. Ζεστό νερό χρήσης.

Στην περίπτωση που τα σχολικά συγκροτήματα διαθέτουν συστήματα παραγωγής και διανομής ζεστού νερού χρήσης,  εγκαθίσταται ηλιοθερμικό σύστημα (αν δεν υφίσταται ήδη) με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών και boiler είτε στο δώμα είτε στο λεβητοστάσιο.

Αντικατάσταση κυκλοφορητών διανομής ζεστού νερού χρήσης στην περίπτωση που αυτοί είναι σταθερών στροφών, με αντίστοιχους τύπου inverter.

γ. Φωτισμός.

Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με αντίστοιχα τύπου LED, που διαθέτουν ελάχιστη ενεργειακή απόδοση 55 lumen/W.

Στους χώρους με φυσικό φωτισμό εξασφαλίζεταιί η δυνατότητα αυτόματης σβέσης τουλάχιστον του 50% των λαμπτήρων που βρίσκονται εντός αυτών.

δ. Φωτοβολταϊκά συστήματα.

Για την μείωση της δαπάνης σε ηλεκτρική ενέργεια,  εγκαθιστούμε  φωτοβολταϊκά συστήματα στα δώματα των σχολικών συγκροτημάτων.

Πρόκειται για το πρόγραμμα net metering, με βάση το οποίο γίνεται ετήσιος συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας προς/από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η ισχύς ενός ΦΒ συστήματος θα είναι κατά μέγιστο 20KW και θα εξαρτηθεί και από τον ελεύθερο χώρο που θα διαθέτουν τα δώματα των σχολείων.

Οι Δεσμεύσεις μας

Θεωρούμε πολύ σημαντικό τον έλεγχο της ενεργειακής αποδοτικότητας των σχολικών  κτηρίων για να εντοπιστεί η αιτία της ενεργειακής απόκλισης από τα αποδεκτά δεδομένα, ώστε να προχωρήσουμε στην απαραίτητη αποκατάστασή τους.

Προχωρούμε άμεσα στην Ενεργειακή Αναβάθμιση των Σχολικών Συγκροτημάτων αναζητώντας πιστώσεις από τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ -3(που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας σύντομα ανακοινώνεται), αλλά και με άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. 

          Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.

Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά

 

                                    Κώστας Τίγκας                              

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8 Ηράκλειο:Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ενημερώνει ότι «λήγει στις 31 Αυγούστου η διορία για δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις που...

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β’ μέρους

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β' μέρους 26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Ξεκινάμε απόψε το β´ μέρος του 26ου Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού. Θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε όμορφες...

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης Πεντέλη:Την υπογειοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά,...

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας Μητσοτάκης – Μάας:Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας για να μειωθεί και η ένταση στην περιοχή τονίστηκε...

Recent Comments