Αθανάσιος Κούτρας: Δημοτική Αλληλασφάλεια και Εθελοντισμός
Ο εθελοντισμός στη γνήσια μορφή του είναι ηθελημένη προσφορά υπηρεσίας στην Κοινωνία, άνευ υλικής ανταμοιβής με μοναδικό κίνητρο τον Αλτρουισμό.
Σήμερα ο εθελοντισμός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα, πολλές από αυτές τις μορφές εθελοντισμού λόγω πραγματικών δεδομένων να μην ανταποκρίνονται πλήρως στη γνήσια μορφή του εθελοντισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν προσφέρουν σημαντικές και ωφέλιμες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα, οι οποίες είναι και αναγκαίες και απαραίτητες.
Παρήγορο είναι, ότι ο εθελοντισμός τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική τάση και καλύπτει σημαντικά επίπεδα δράσεως του ανθρώπου για τον άνθρωπο με κάθε τρόπο και μορφή. Ο εθελοντισμός αποτελεί στάση ζωής και όλοι μπορούν να βρουν το χρόνο, αρκεί να έχουν τη διάθεση να προσφέρουν.
Γεγονός είναι, ότι ο πρώην Δήμος Παπάγου και ο πρώην Δήμος Χολαργού, από ετών είχαν αναπτύξει αξιόλογες δραστηριότητες σε διαφόρους τομείς του εθελοντισμού, τις οποίες συνέχισαν και βελτίωσαν οι δήμαρχοι κ. Β. Ξύδης και κ. Η. Αποστολόπουλος του ενοποιημένου Δήμου Παπάγου – Χολαργού.
Για το προκείμενο πόνημα σημαντικό είναι να επισημανθεί, ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 καθιερώθηκε ο θεσμός του εθελοντή Πυροσβέστη με το Νόμο 1951/1991. Καθώς και με το Νόμο 4029/2011 ο εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Ακτοφυλακή και Πυροσβεστικό Σώμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι:
α) Ο Ο.Η.Ε. το 1985 καθόρισε την 5η Δεκεμβρίου, ως παγκόσμια ημέρα του εθελοντισμού.
β) Ο ίδιος (Ο.Η.Ε.) ανακήρυξε το έτος 2001, ως έτος εθελοντισμού.
γ) Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε το έτος 2011, ως Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού.
Το δεύτερο στοιχείο του τίτλου του παρόντος άρθρου αναφέρεται στη λέξη «αλληλασφάλεια», η οποία συνδέεται με το ρήμα ασφαλίζω, που στο παρόν άρθρο σημαίνει, ότι προφυλάσσω κάποιον ή κάτι από ενδεχόμενο κίνδυνο. Κατά συνέπεια ένας δόκιμος ορισμός της αλληλασφάλειας είναι η ασφάλιση κατά την οποία οι ασφαλιζόμενοι είναι και ασφαλιστές. Δηλαδή μέσα στη Δημοτική Κοινωνία, οι δημότες με βάση την αλληλεγγύη, εθελοντικά εξασφαλίζουν κατά το δυνατόν τα περιουσιακά στοιχεία και την σωματική ακεραιότητα ο ένας του άλλου και αντίστροφα.
Ο γράφων τη διετία 1980 – 82, ως μαθητής – φοιτητής κατοικούσα με τους γονείς μου στην πόλη Arlington – Virginia των Η.Π.Α. Το πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό για όλους μας ήταν, ότι σε κάθε γειτονιά της περιοχής υπήρχαν εμφανείς πινακίδες, που απεικόνιζαν ένα «Μάτι» με την επιγραφή «Η γειτονιά ελέγχεται από τους κατοίκους της»!
Με δεδομένα την αυξημένη εγκληματικότητα και τη μειωμένη στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων, καθώς και την ήδη υπάρχουσα θεσμοθέτηση του εθελοντή Πυροσβέστη, μήπως ήλθε η ώρα να μελετηθεί και θεσμοθετηθεί και ο εθελοντής Αστυνομικός, τόσο σε Πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε Δημοτικό;
Έχω τη γνώμη, ότι αξίζει τον κόπο όχι μόνο να προβληματιστούμε όλοι μας, αλλά αφού το μελετήσουμε και το συζητήσουμε να κάνουμε και τις σχετικές προτάσεις προς τους αρμόδιους σε κάθε κατεύθυνση.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Μαζί για την Πόλη μας