Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Αρχική Δημοτικές Παπάγου - Χολαργού Ο Γιώργος Μιχαήλ μιλάει στην δημοσιογράφο Δήμητρα Κούτρα

Ο Γιώργος Μιχαήλ μιλάει στην δημοσιογράφο Δήμητρα Κούτρα

  1. 1. Πως αποφασίσατε να κατεβείτε υποψήφιος σύμβουλος στον δήμο Παπάγου – Χολαργού με τον κ. Κώστα Τίγκα;

Καταρχάς κυρία Κούτρα θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνεται η δυνατότητα να απευθυνθώ άμεσα, μέσω του έγκυρου αυτού διαδικτυακού μέσου ευρείας ανάγνωσης, στους πολίτες – δημότες Παπάγου – Χολαργού και μάλιστα λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις επικείμενες εκλογές.

Κυρία Κούτρα, στην απόφασή μου να κατέβω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Παπάγου – Χολαργού με τον Κώστα Τίγκα, με οδήγησε αρχικά η προσωπικότητά του και οι ικανότητες διοίκησης που ο ίδιος κατέχει, καθώς και το αξιακό πλαίσιο και το μοντέλο διοίκησης που προάγει μέσω των προτάσεων και των πρωτοβουλιών του διαχρονικά στον δήμο μας, πάντα με θετικό ανθρώπινο πρόσημο.

Βεβαίως αυτή η απόφαση προϋποθέτει και μια ανάλογη ενδοσκόπηση προκειμένου να δηλώσει κανείς έτοιμος να υποβάλλει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών και να διεκδικήσει την εκπροσώπησή τους, με κοινό πάντα σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και τη δημιουργία μιας ανθρώπινης και σύγχρονης πόλης.

Συνεπώς, ναι, θεωρώ πως τα εφόδια που μου δίνει η έως σήμερα σταδιοδρομία μου, μπορούν να λειτουργήσουν οπωσδήποτε θετικά και καθοριστικά ακόμα για την απόκτηση μιας καλύτερης και αποτελεσματικότερης διοίκησης που να μετατρέπει το «θέλω» σε «μπορώ» και τις ανάγκες των πολιτών σε παρεχόμενες από το δήμο μας υπηρεσίες.

Ας μου επιτρέψουν οι αναγνώστες σας, δεδομένου ότι οι περισσότεροι με γνωρίζουν για πρώτη φορά, να μην είμαι λακωνικός στις απαντήσεις μου, και να μοιραστώ μαζί τους τις σκέψεις μου και τις αρχές που στηρίζω με την υποψηφιότητά μου αυτή.

Γνωρίζουμε όλοι πως η ώρα των εκλογών έρχεται την Κυριακή 26 Μαΐου μετά από πέντε χρόνια και θα καθορίσει τη Διοίκηση του Δήμου για την επόμενη τετραετία και μέχρι το 2023.

Πιστεύω λοιπόν πως απαιτείται να προσέλθουμε όλοι στις κάλπες για να καθορίσουμε την ζωή μας, την ποιότητα ζωής που μας αξίζει στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας και να μη διαπιστώνουμε άλλο, μάταια, πως χάνονται πολύτιμα χρόνια και ευκαιρίες για να κάνουμε την πόλη μας ανθρώπινη και σύγχρονη. Άλλοι δήμοι το έχουν ήδη καταφέρει αυτό άλλωστε.

Υποστηρίζω ακράδαντα, ως αρχή, ότι η επιλογή των εκπροσώπων μας στη Διοίκηση του Δήμου απαιτείται να γίνει με γνώμονα τη γνώση και όχι απλά τη γνώμη, την εμπειρία και όχι απλά τον πειραματισμό, την ικανότητα και την αρετή και όχι απλά τις φιλοδοξίες.

Αυτά εκπροσωπεί ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Τίγκας και η παράταξη «Για την πόλη που μας αξίζει», με ένα ολοκληρωμένο όραμα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με κεντρικούς άξονες τομέων και αξιών, ανθρωποκεντρικό, με βασικές αλλά και σύγχρονες υπηρεσίες για τον πολίτη, κοστολογημένες και προτεραιοποιημένες δράσεις που να βελτιώνουν άμεσα την καθημερινότητά μας, με όρους αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και συγχρόνως ποιότητας.

Οι παραπάνω παραδοχές και αξίες, το τιμητικό κάλεσμα που μου απηύθυνε ο Επικεφαλής Κώστας Τίγκας για ανιδιοτελή προσφορά με ήθος και σοβαρή δουλειά, με δέσμευση ευθύνης απέναντι στους πολίτες – δημότες Παπάγου – Χολαργού, είναι εκείνα τα στοιχεία που με συστράτευσαν σε αυτήν την ομάδα.

  1. Ποιες είναι οι δικές σας δεσμεύσεις απέναντι στους κατοίκους του Δήμου;

Κυρία Κούτρα η δέσμευσή μου απέναντι στους πολίτες του Δήμου μας είναι μία: η δέσμευση ευθύνης. Στη σταδιοδρομία μου έχω μάθει να λειτουργώ με τον απαραίτητο επαγγελματισμό για να διασφαλίζεται το βέλτιστο αποτέλεσμα υπό οιεσδήποτε συνθήκες.

Δεν υπάρχουν μυστικά όσον αφορά στον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, στον τόπο του διαμένουμε και κινούμαστε.

Τα προβλήματα αυτά έχουν πάντα τις ρίζες τους στην έλλειψη έγκαιρης πρόβλεψης ή την ελλιπή καταγραφή τους, στην έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού, στην έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων και ικανοτήτων, αλλά και στην αδυναμία αξιοποίησης ευκαιριών, όπως π.χ. της υιοθέτησης σύγχρονων τεχνολογιών και απορρόφησης κονδυλίων μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και πλαισίων, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Η ευθύνη και δέσμευση μου απέναντι στους κατοίκους του Δήμου λοιπόν, αλλά και εμού προσωπικά, αφορά πρωτίστως στη διασφάλιση υλοποίησης του προγράμματος του συνδυασμού μας, το οποίο όπως προανέφερα είναι σε θέση να οδηγήσει άμεσα σε ορατά αποτελέσματα βελτίωσης της καθημερινότητάς μας, δηλαδή να οδηγήσει τον Δήμο σε μια σταθερή πορεία εκσυγχρονισμού, δομών και παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Προσωπικά, για να δηλώσω έτοιμος σήμερα να στελεχώσω την παράταξή μας, περισσότερα από δύο χρόνια και όχι τώρα κατά την προεκλογική περίοδο, με μία ομάδα κατάλληλων στελεχών δίπλα στον Κώστα Τίγκα, αφουγκράζομαι καθημερινά τα προβλήματα και τις προτάσεις των κατοίκων αλλά και συλλόγων, σωματείων, ενοριών, κλπ. ομάδων συμπολιτών μας, ώστε να υπάρχει επικαιροποιημένη εικόνα και να είμαι σε θέση κι εγώ να αξιολογήσω και να προτείνω δράσεις στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της παράταξής μας «Για την πόλη που μας αξίζει».

Θέλω να επισημάνω σε αυτό τα σημείο ότι ο ίδιος ο Κώστας Τίγκας, από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας προσπάθησε συνεχώς να περάσει τη φωνή και τα προβλήματα των πολιτών, προς τη σημερινή Δημοτική Αρχή, μαζί με συγκεκριμένες δεκάδες προτάσεις επίλυσής τους, χωρίς ωστόσο ακόμα και να εγκριθεί προς συζήτηση κάποια από αυτές.

Το πρόγραμμά μας έχει τις βασικές δεσμεύσεις του συνδυασμού για την επανεκκίνηση του Δήμου στους κρίσιμους τομείς και άρα τις δεσμεύσεις όλης της ομάδας των συνεργατών μας απέναντι στους κατοίκους του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.

Επειδή το πρόγραμμα έχει κοινοποιηθεί και διανεμηθεί στους κατοίκους της πόλης μας και παρουσιάστηκε από τον υποψήφιο Δήμαρχο Κώστα Τίγκα στην μεγάλη εκδήλωση της Τετάρτης 22/5, στο «Κηποθέατρο Παπάγου», θα αναφέρω επιγραμματικά και μόνο μερικές από τις δεσμεύσεις μας όπως: η εξίσωση και η μείωση των δημοτικών τελών Παπάγου και Χολαργού, όπως απαιτείται σε έναν ουσιαστικώς εννοούμενο ενιαίο δήμο, ο σταθμός υποστήριξης μητέρας, πολλαπλά μέτρα για την ασφάλεια, η 12μηνη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), η καθιέρωση της «Ώρας του Δημότη», δράσεις ενεργοποίησης και αξιοποίησης του εθελοντισμού, μέριμνα και φροντίδα για τα ΑμΕΑ, δράσεις επίλυσης του κυκλοφοριακού,  δράσεις με επίκεντρο τη φιλοζωία, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων, κα.

Βεβαίως, πέραν αυτών θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για περαιτέρω συνεργασία των κατάλληλων για το καλύτερο, με σοβαρή δουλειά για το κοινό καλό.

Κυρία Κούτρα στην παράταξή μας το καλύτερο δεν είναι εχθρός του καλού, αλλά βρίσκει άμεσα χώρο και προάγεται.

  1. Ποιες πολιτικές του παρελθόντος θέλει να αποφύγει η παράταξή σας;

Η άποψή μου είναι ότι προφανώς και δεν πρέπει να σταθούμε και να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο, δεν θα ταυτίσω τυχόν λάθη που έγιναν, με τον όρο πολιτική. Κατά τη δική μου εκτίμηση τα λάθη που εντοπίζουμε δεν αφορούν στην ύπαρξη κάποιας λανθασμένης πολιτικής, αλλά στην απουσία πολιτικής και σχεδιασμού – προγραμματισμού, ενδεχομένως και στην ύπαρξη αδιαφορίας επί των θεμάτων που τελικώς δεν βρίσκουν τις κατάλληλες λύσεις.

Το πρώτο που απαιτείται να αποφευχθεί είναι τα μειωμένα αντανακλαστικά στις επισημάνσεις των ενεργών πολιτών και ταυτόχρονα στα αίτια που προκαλούν τα προβλήματα στην καθημερινότητά μας.

Απαιτείται η στήριξη από τις Δημοτικές Αρχές, ενός μηχανισμού με δυνατότητα μόνιμης, όχι μόνο καταγραφής αλλά πρόβλεψης των προβλημάτων και αντίστοιχης μέριμνας έγκαιρης αντιμετώπισής τους, δεδομένης πολλές φορές και της χρονοβόρας διαδικασίας εξεύρεσης χρηματοδότησης αλλά και των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών όπου απαιτούνται.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Δήμου, με ορθή και αποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του προς τον πολίτη, θα πρέπει να βασίζεται σε μια ξεκάθαρη κατά αρμοδιότητα λειτουργία των Δημοτικών Αρχών και των Δημοτικών Υπηρεσιών αντίστοιχα, με διακριτούς και συμπληρωματικούς ρόλους, με πολιτικές κατευθύνσεις και όχι με πολιτικές παρεμβάσεις.

Η καταγραφή των προβλημάτων πρέπει να γίνεται με την ανάλογη επιστημονική και τεχνοκρατική ματιά, ενώ ταυτόχρονα οι λύσεις που δρομολογούνται θα πρέπει από τη μια να αποσκοπούν στο κοινό καλό και από την άλλη να μην αποσκοπούν στην προσωρινή ικανοποίηση των Δημοτικών Αρχών ή την εξυπηρέτηση της οικονομικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα την εκτέλεση έργων αμφιβόλου ποιότητας, την εμφάνιση κακοτεχνιών, κλπ.

Πρακτικά θα πρέπει στις μελέτες και τα έργα τον πρώτο λόγο να έχει η επιστήμη και οι επιστήμονες όπως στην περίπτωση προσπάθειας ρύθμισης της υπερτοπικής διαμπερούς κυκλοφορίας, όπου δεν θα πρέπει να μπαίνουν περιορισμοί με πολιτικές παρεμβάσεις, κατά το δοκούν όπως και συνέβη. Αντίθετα, είναι προφανές ότι οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να αφουγκράζονται και να υπηρετούν τη βούληση των δημοτών, με κατάλληλες κατευθύνσεις, όσον αφορά π.χ. στην εικαστική παρέμβαση, στην περίπτωση της κατασκευής του νέου κτηρίου πολθυιατρείων – ΚΑΠΗ στου Παπάγου.

Όλα τα παραπάνω σαφώς έχουν επιπτώσεις στη σημερινή εικόνα του Δήμου μας, στη δημιουργία χρόνιων προβλημάτων σε βασικούς τομείς όπως η ασφάλεια, η καθαριότητα και η βαδισιμότητα στην πόλη, αλλά και στην αδυναμία ανάπτυξης μηχανισμού για την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών στην πόλη μας, τη δημιουργία «έξυπνης πόλης», την ένταξη στις δράσεις ψηφιακής σύγκλισης στη χώρα μας και την απορρόφηση κονδυλίων από συγχρηματοδοτούμενα πλαίσια εθνικά και ευρωπαϊκά.

  1. Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζετε διαχρονικά στη λειτουργία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού και ποια προβλήματα θα μπορούσαν μέχρι στιγμής να είχαν βρει τη λύση τους;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά πλέον ο δήμος Παπάγου – Χολαργού τα αναφέρουν συνεχώς, σε καθημερινή βάση, οι κάτοικοι της περιοχής μας. Την ώρα που η έννοια της «έξυπνης πόλης» τείνει να είναι παρωχημένη, τα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως προανέφερα, παραμένουν η καθαριότητα, η ασφάλεια, το κυκλοφοριακό και η βαδισιμότητα στα πεζοδρόμια του δήμου μας.

Κυρία Κούτρα, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αυτό που νιώθω χρέος να επισημάνω, δεν είναι μόνο η καταγραφή των προβλημάτων τα οποία μπορεί και διαπιστώνει ο κάθε δημότης, αλλά η εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν σε διαχρονικά ζητήματα στη ζωή των κατοίκων και στην αδυναμία αύξησης της ποιότητας ζωής στον τόπο μας. Αυτό θα ήθελα να το τονίσω σε αυτήν τη σύντομη «επικοινωνία» με τους αναγνώστες σας.

Άρα πράγματι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι Παπάγου – Χολαργού έχουν να κάνουν με αντίστοιχα προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου μας και εδώ παραπέμπω σε όσα ανέφερα στην προηγούμενη ερώτησή σας περί ανάγκης βέλτιστης οργάνωσης και συνεργασίας δημοτικής αρχής και υπηρεσιών.

Ξέρετε, ένα έργο οδοποιίας για παράδειγμα το οποίο εκτελείται βιαστικά, πρόχειρα και με υπερβολικές εκπτώσεις, βγάζει προβλήματα και απαιτείται να ξαναγίνει, ξανά και ξανά, να μπαλώνεται, και τελικά ούτε προσφέρει τις υπηρεσίες για τις οποίες έγινε και στοιχίζει και πολύ περισσότερα από το εάν θα γινόταν εξαρχής όπως θα έπρεπε.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους τομείς ενός δήμου όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός – προγραμματισμός και η ορθή υλοποίηση. Επιβαρύνονται συνεχώς οι υπηρεσίες του δήμου και ο προϋπολογισμός χωρίς την ανάλογη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα, και αντί να πάμε μπροστά παραμένουμε στάσιμοι και ασχολούμαστε με τα ίδια θέματα.

Δε θα επαναλάβω λοιπόν όσα σας ανέφερα περί ελλείψεων του παρελθόντος και θα πω μόνο πως «Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά!» που είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα και συνάμα δεσμεύσεις μας για την επόμενη τετραετία.

Ποια προβλήματα θα μπορούσαν μέχρι στιγμής να έχουν βρει τη λύση τους; Σχεδόν όλο το πρόγραμμα των δεσμεύσεών μας, με κοστολογημένες και προτεραιοποιημένες προτάσεις. Αν το ξεφυλλίσουν οι δημότες μας θα το διαπιστώσουν. Θα διαπιστώσουν πως η απραξία, η έλλειψη βούλησης και ικανοτήτων στέρησαν στον Δήμο μας την ποιότητα που μας αξίζει.

Γι’ αυτό, ζητάμε από τους δημότες να οραματιστούν μαζί μας έναν ανθρώπινο και σύγχρονο Παπάγο – Χολαργό και να μας εμπιστευτούν για την υλοποίηση του προγράμματός μας που θα το κάνει πραγματικότητα.

  1. Σας φοβίζει η απλή αναλογική; Τι θα κάνετε στον δεύτερο γύρο;

Καθόλου κυρία Κούτρα. Έχουμε δείξει πως η παράταξή μας με επικεφαλής τον Κώστα Τίγκα μιλάει τη γλώσσα του κάτοικου – δημότη Παπάγου – Χολαργού, ενός ενιαίου δήμου, και ταυτόχρονα τη γλώσσα της αλήθειας και της υπεύθυνης αντιμετώπισης των προβλημάτων με προτάσεις πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και πολίτη.

Δεν περιμέναμε τον νέο νόμο της απλής αναλογικής για να δείξουμε ότι αρχή μας είναι η συνεργασία, η συνεργασία των κατάλληλων για το καλύτερο, με σοβαρή δουλειά για το κοινό καλό.

Όπως προανέφερα για μας το καλύτερο δεν είναι εχθρός του καλού και θα βρίσκει άμεσα χώρο και θα προάγεται για το καλό του δημότη μας και όλων των κατοίκων της πόλης μας.

Κυρία Κούτρα, αρχικά θα ευχόμουν οι δημότες μας να μας εμπιστευθούν για την υλοποίηση του προγράμματός μας αλλά και την αλλαγή σελίδας στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου μας, από τον πρώτο γύρο με επαρκή πλειοψηφία.

Ωστόσο σε έναν δεύτερο γύρο, θα σας πω ότι αυτό που αναμένω είναι η συσπείρωση όλων των δημοτών και παρατάξεων κοντά μας, που διαπιστώνουν όπως κι εμείς, την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού του Δήμου μας, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Τίγκα σε μια σοβαρή και υπεύθυνη πορεία στο Δήμο.

Με βάση το πρόγραμμά μας είναι εύκολο κάθε δημότης που θα το μελετήσει να διαπιστώσει την προφανή ανάγκη αλλαγής ή μάλλον αντικατάστασης του «θέλω» από το «και θέλω και μπορώ» και της απραξίας από τη σχεδίαση και οργάνωση, με σκοπό τη μεταμόρφωση του Παπάγου – Χολαργού σε μια ανθρώπινη και σύγχρονη πόλη.

 

  1. Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει τον Γιώργο Μιχαήλ;

Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των συνδημοτών, δίπλα στον υποψήφιο Δήμαρχο Κώστα Τίγκα και μια ομάδα ικανών στελεχών, θέλοντας να συμβάλω στην προσπάθεια να ανέβει ο πήχης των απαιτήσεων και των προσδοκιών των πολιτών – δημοτών από την πόλη μας και τη Διοίκηση του Δήμου, με δέσμευση ευθύνης.

Σας ευχαριστώ κυρία Κούτρα για αυτήν τη συνέντευξη και εύχομαι καλή επιτυχία στη δική σας προσπάθεια για την Ευρωβουλή.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Μιχαήλ είναι Διδάκτορας Μηχανικός (PhD) Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ (MEng), κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο στην εφαρμοσμένη επιστήμη του Μηχανικού Ηλεκτρονικής – Τηλεπικοινωνιών (MAEng) και Μεταπτυχιακό Τίτλο Τεχνοοικονομικών Συστημάτων στην κατεύθυνση Διοίκησης Τεχνολογικών Συστημάτων (MBA).

Σήμερα είναι Διευθυντής Κατασκευών και Αν. Διευθυντής Επιστημονικής Έρευνας του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού (ΚΕΤΕΣ).

Από το 2006 όταν εισήχθη με ΑΣΕΠ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), 1ος στους τελικούς πίνακες κατάταξης, διετέλεσε Επικεφαλής του Γραφείου Διαστημικής Πολιτικής ΥΠΕΘΑ (2014 – 2018) και πιο πριν Επιτελής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών ΓΕΕΘΑ και Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ραδιοσυχνοτήτων – Συστημάτων Ραδιοναυτιλίας και Αναγνώρισης της ίδιας Διεύθυνσης (2006 – 2014).

Έχει συμμετάσχει και ηγηθεί ομάδων έργου και ομάδων εργασίας για την επίτευξη στόχων σε κρίσιμους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας, ενσύρματων – ασύρματων και δορυφορικών επικοινωνιών, στον τομέα του Διαστήματος και εφαρμογών του, του κυβερνοχώρου, της επιτήρησης Γης και γεωχωρικών δεδομένων, κα., επιδιώκοντας και επιτυγχάνοντας τη δημιουργία μετρήσιμου αποτελέσματος, νέες δυνατότητες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και πολλαπλασιαστές ισχύος για τη Χώρα.

Ως Επιτελής ΓΕΕΘΑ ήταν αρμόδιος για τη σχεδίαση και ανάπτυξη συστημάτων επικοινωνιών, εισηγητής και συντονιστής διακλαδικών θεμάτων δορυφορικών επικοινωνών, συντονιστής των αμυντικών θεμάτων επικοινωνιών Ελλάδας – Κύπρου (ΓΕΕΘΑ – ΓΕΕΦ), εισηγητής και μέλος της Μόνιμης Επιτελικής Επιτροπής (ΜΕΕ) «Επικοινωνιών – Πληροφορικής» του ΓΕΕΘΑ, Τεχνικός Διαχειριστής (Technical Manager) διακρατικών προγραμμάτων διαστημικής τεχνολογίας, επικοινωνιών και παρατήρησης Γης του ΥΠΕΘΑ, συντονιστής της αρμόδιας ομάδας του ΓΕΕΘΑ για τη σχεδίαση και ανάπτυξη του Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» στις Ένοπλες Δυνάμεις, μέλος από πλευράς ΓΕΕΘΑ της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων Επικοινωνιών υπό τον συντονισμό του πρώην Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος χειριστής/συντονιστής των θεμάτων επικοινωνιών Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (Π.ΑΜ. – Π.Σ.Ε.Α.)  από πλευράς ΓΕΕΘΑ, συντονιστής της στοχοθεσίας Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγικών – Επιχειρησιακών Στόχων Εθνικής Άμυνας (ΣΣΕΑ – ΕΣΕΑ) και συναφών ενεργειών – δράσεων επί των θεμάτων επικοινωνιών – πληροφορικής αρμοδιότητας ΓΕΕΘΑ, συντονιστής θεμάτων σύνταξης και εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Επικοινωνιών του ΓΕΕΘΑ.

Υπέβαλε περισσότερες από 70 εισηγήσεις σε κρίσιμα ζητήματα κάλυψης επιχειρησιακών απαιτήσεων Ενόπλων Δυνάμεων, εθνικών υποχρεώσεων, βέλτιστης αξιοποίησης οικονομικών πόρων,  ανεξαρτητοποίησης υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων από τρίτους με τη σχεδίαση και ανάπτυξη ιδίων δυνατοτήτων και ταυτόχρονα την πραγματοποίηση εξοικονόμησης οικονομικών πόρων.

Υπήρξε εμπειρογνώμονας και μέλος Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργων (ΕΠΠΕ), όπως του Έργου «Δίκτυο Υγείας Στρατιωτικών Νοσοκομείων (ΔΥΣΝ) ΦΙΛΙΠΠΟΣ» για την εισαγωγή σύγχρονων τεχνικών, μηχανογράφησης, διαχείρισης ασθενών και υλικού, υπηρεσιών τηλεϊατρικής, καθώς και διπλογραφικού συστήματος οικονομικής διαχείρισης, με τελικό στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη και ταυτόχρονα τη βέλτιστη οικονομική διαχείριση (εξοικονόμηση πόρων).

To 2013 τιμήθηκε με την απονομή ηθικής αμοιβής «Επαίνου» από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατόπιν πρότασης του Α/ΓΕΕΘΑ, για τη σχεδίαση και τον συντονισμό υλοποίησης των υποδομών επικοινωνιών – πληροφορικής του εναλλακτικού Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, καθώς και της εθνικής υποδομής δορυφορικών επικοινωνιών στον Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους της Αταλάντης (F-11) που εντάσσεται στις σύγχρονες ΝΑΤΟϊκές δομές δορυφορικών επικοινωνιών.

Το 2018 δέχθηκε την ηθική αμοιβή «έκφρασης ευαρέσκειας» από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την ουσιαστική συμβολή στην έγκαιρη διαμόρφωση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Hellas Sat AE, που έδωσε τη δυνατότητα εκτόξευσης των νέων δορυφόρων Hellas-Sat 3 & 4, καθώς και για την εισήγηση και διαμόρφωση των τεχνικών προδιαγραφών σύγχρονου δορυφορικού εξοπλισμού, των ανταλλαγμάτων της σύμβασης υπέρ του ευρύτερου Δημοσίου και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διετέλεσε Εθνικός Αντιπρόσωπος σε Ομάδες Εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), του ΝΑΤΟ και στην Επιτροπή Ειρηνικών Χρήσεων Εξωατμοσφαιρικού Διαστήματος του ΟΗΕ (COPUOS).

Είναι μέλος του νεοσύστατου εθνικού Συμβουλίου Διαστημικής Πολιτικής, εκπρόσωπος ΥΠΕΘΑ.

Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός και επί πολλά έτη υπήρξε συνεργαζόμενος ερευνητής και εξωτερικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών και του Εργαστηρίου Συστημάτων Ραντάρ και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ. Ταυτόχρονα, εργάστηκε και συντόνισε δράσεις στο πλαίσιο μεγάλων ερευνητικών και αναπτυξιακών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της ίδιας Σχολής.

Συνεργάστηκε με την εταιρεία Space Enginnering SpA με έδρα την Ρώμη της Ιταλίας, του Ομίλου Alenia Aerospazio, ως μηχανικός έρευνας, σχεδίασης και ανάπτυξης μικροκυματικών δορυφορικών συστημάτων επικοινωνιών, με συμμετοχή σε μεγάλα προγράμματα διαστημικής τεχνολογίας, καθώς και ως μηχανικός σχεδίασης και προσομοίωσης ηλεκτρονικών συστημάτων μικροηλεκτρονικής τεχνολογίας στην εταιρεία HELIC (Ελληνικά Ολοκληρωμένα Κυκλώματα) Α.Ε.

Υπηρέτησε τη θητεία του ως Έφεδρος Αξιωματικός του Τεχνικού Σώματος του Στρατού Ξηράς και είναι εκλεγμένος για δεύτερη θητεία στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού (ΣΕΑΝ) Αν. Αττικής, ΝΠΔΔ του ΥΠΕΘΑ, ενώ είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ για πέντε συνεχόμενες θητείες. Ως ένας από τους πιο δραστήριους Συνδέσμους στη Χώρα, ο ΣΕΑΝ Αν. Αττικής διατηρεί τη συνοχή των μελών του και την ετοιμότητα των Εφέδρων Αξιωματικών, έχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα και προφορά εθελοντισμού.

Είναι εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας του Τμήματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.) Αττικής για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Υποστηρίζει και προτρέπει πάντα τους νεώτερους να στραφούν προς την αρετή, την αριστεία, την πολύπλευρη μόρφωση και παιδεία, σε πνευματικές και αθλητικές δραστηριότητες, προς την προσφορά στη συλλογικότητα και στην κοινωνία.

Έχει εκπαιδευτική εμπειρία σε εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα και έχει επιβλέψει διπλωματικές και πτυχιακές εργασίες φοιτητών στο ΕΜΠ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στο Ερευνητικό Κέντρο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων (ΣΤΗΑΔ), στη Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), καθώς και στις Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ.

Έχει υποστηρίξει την ερευνητική και επιστημονική του δραστηριότητα και αργότερα την επαγγελματική, με δημοσιεύσεις και συγγραφικό έργο σε επιστημονικά και τεχνικά περιοδικά με κριτές και σε συνέδρια, καθώς και με συμμετοχή σε διάφορες ημερίδες.

Στα μαθητικά του χρόνια υπήρξε μέλος του Εθνικού Κλιμακίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), του απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο στον 4ο Εθνικό Μαθηματικό Διαγωνισμό της ΕΜΕ και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 29η Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών στην Αυστραλία.

Πάντα κοντά στον αθλητισμό, ασχολήθηκε με το σκάκι, υπήρξε αθλητής ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, χάντμπολ, αντισφαίρισης, αντιπτέρισης («badminton») με διακρίσεις σε τουρνουά καθώς και σε Πανελλήνια Ομαδικά Πρωταθλήματα. Τα τελευταία χρόνια ανήκει στην κοινότητα των μαραθωνοδρόμων, έχοντας τερματίσει σε 6 μαραθωνίους της Κλασικής – Αυθεντικής διαδρομής της Αθήνας (ΚΜΑ – ΑΜΑ), ο τελευταίος το 2018, και απολαμβάνει πολλές φορές τον Υμηττό μας με μία καλή παρέα φίλων δρομέων ή ένα ποδήλατο βουνού («mountain»), αλλά και στιγμές ανασυγκρότησης και διαλογισμού με το βιολί του που σπούδασε από ηλικία 5 χρονών.

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ θεμάτων Γενικής Γραμματείας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέλος της Ένωσης Επιστημόνων Χολαργού – Παπάγου «Ο Τίμιος Σταυρός», μέλος των Ομάδων Μαραθωνοδρόμων Αθλητών «ORAMA» και «Ymittos Runners», μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Αντιπτέρισης «Φερενίκη», μέλος Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Υμηττού.

Ομιλεί τέσσερις ξένες γλώσσες.

Ο Γιώργος Μιχαήλ είναι γιός των καθηγητών μαθηματικών και φυσικών επιστημών Χρύσιππου Μιχαήλ – Μπουρνάκη και Χρυσούλα Νικολαΐδου – Μιχαήλ με καταγωγή από τις αλησμόνητες Πατρίδες του Εύξεινου Πόντου και της Μικράς Ασίας και μεγάλωσε με «εικόνες» από την ακριτική Θράκη, τη Μακεδονία, τη Μεσσηνία και βεβαίως την πόλη μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8 Ηράκλειο:Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ενημερώνει ότι «λήγει στις 31 Αυγούστου η διορία για δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις που...

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β’ μέρους

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β' μέρους 26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Ξεκινάμε απόψε το β´ μέρος του 26ου Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού. Θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε όμορφες...

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης Πεντέλη:Την υπογειοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά,...

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας Μητσοτάκης – Μάας:Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας για να μειωθεί και η ένταση στην περιοχή τονίστηκε...

Recent Comments