«Με συνοπτικές διαδικασίες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοτική παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου 2019 αποδέχθηκε, κατά πλειοψηφία, την πρόταση της δημοτικής αρχής να παραμείνουν τα δημοτικά τέλη του έτους 2020 ίδια με αυτά του 2019.
«Συνεχίζει, δηλαδή, και η διοίκηση Αμπατζόγλου την υπερφορολόγηση των πολιτών μέσω των δημοτικών τελών, που είχε υιοθετήσει η διοίκηση Πατούλη» τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπενθυμίζεται ότι τα δημοτικά τέλη εισπράττονται από τους δημότες, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και αποδίδονται στον Δήμο για τις δαπάνες της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού της πόλης.
Όπως τονίζει η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Λευτέρη Μαγιάκη, σύμφωνα με τον Νόμο τα δημοτικά τέλη οφείλουν να είναι ισοσκελισμένα, δηλαδή τα έσοδα να είναι ίσα με τις δαπάνες. «Διαφορετικά υποκρύπτουν φορολόγηση των πολιτών που είναι παράνομη» επισημαίνει και προσθέτει:
«Η διοίκηση Πατούλη με αυτό τον τρόπο και σε δύσκολους καιρούς επιβάρυνε τους δημότες και συσσώρευσε παράνομα πλεόνασμα 26 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα “παρκαρισμένο” στις τράπεζες με ελάχιστο επιτόκιο. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η διοίκηση Αμπατζόγλου, αφού δεν μείωσε τα δημοτικά τέλη του 2020, τουλάχιστον κατά το πλεόνασμα του 2019 που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Υπηρεσιών, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ».
Η παραπάνω ήταν και η πρόταση που κατέθεσε η δημοτική παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας συγκεκριμένα να μειωθούν το 2020 τα δημοτικά τέλη κατά 15%, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.
Αν γινόταν, τα δημοτικά τέλη θα μειώνονταν για ένα μέσο νοικοκυριό γύρω στα 30 ευρώ ετησίως και για μια μικρή επιχείρηση γύρω στα 150 ευρώ, παρατηρεί η παράταξη, προσθέτοντας ότι μειώσεις θα είχαν και οι μεγάλες επιχειρήσεις ανάλογα με τα τετραγωνικά τους.
«Παρά τα υψηλά πλεονάσματα, το επίπεδο της ποιότητας της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού της πόλης είναι πολύ χαμηλό. Το ίδιο και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και στα συνεργεία, που παραμένουν τριτοκοσμικές» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επίσης προστίθενται τα εξής:
«Η ανακύκλωση είναι σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα. Η διάθεση των απορριμμάτων στη χωματερή της Φυλής εξακολουθεί να σκορπά τον καρκίνο στους κατοίκους της Δ. Αττικής και να μολύνει μη αναστρέψιμα το περιβάλλον. Η ευθύνη τόσο της απελθούσας διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής , αλλά και της διοίκησης Πατούλη που τις συνεχίζει, είναι δεδομένη.
»Η επιλογή αυτή της διοίκησης Αμπατζόγλου είναι εσκεμμένη. Οδηγεί στην απαξίωση και την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του Δήμου, με τελικό στόχο την παραχώρηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού, Πρασίνου σε ιδιωτικά, κρατικοδίαιτα, εργολαβικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα.
»Σε αυτό διευκολύνει και η κυβέρνηση της Ν.Δ. που πριν λίγο καιρό ψήφισε τον λεγόμενο “αναπτυξιακό” νόμο, που επιτρέπει στους δήμους, με απλή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, να προβαίνουν σε αυτού του είδους τις ιδιωτικοποιήσεις.
»Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι οι δημότες, που ήδη πληρώνουν τα υψηλότερα δημοτικά της Ελλάδας και οι εργαζόμενοι του Δήμου, των οποίων οι θέσεις εργασίας τους θα καταστούν επισφαλείς.
»Κερδισμένοι θα βγουν οι μεγαλο-εργολάβοι και οι ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της περιβόητης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
»Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης με ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών, στο κλείσιμο της Φυλής και στη δημιουργία τουλάχιστον τριών χώρων στην Αττική για την επεξεργασία και ταφή των τελικών αδρανών υπολειμμάτων των αστικών απορριμμάτων.
»Όσο αυτό καθυστερεί, γίνεται σκόπιμα για να δικαιολογηθούν στη συνείδηση των δημοτών οι επιλογές της ιδιωτικοποίησης».