Πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Καππαδοκία
Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας διοργανώνει 5ήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Καππαδοκία, στα αγιασμένα χώματα μίας από τις πιο γνωστές περιοχές της Μικρασίας. Ένας τόπος με μεγάλη γεωγραφική έκταση, πλούσια ιστορία, αξιόλογο πολιτισμό, σημαντική γεωπολιτική θέση, πατρίδα λογίων και καλλιτεχνών, σταυροδρόμι ηθών και εθίμων
Η γη της Καππαδοκίας, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της Μικράς Ασίας, υπήρξε από την αρχαιότητα λίκνο λαών και πολιτισμών. Μήτρα για τον ελληνισμό, υποδέχεται τον χριστιανισμό ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Είναι πατρίδα Αγίων και μεγάλων Πατέρων και διδασκάλων, σταυροδρόμι και προπύργιο της βυζαντινής αυτοκρατορίας απέναντι στους ανατολικούς επιδρομείς.
Πρόγραμμα εκδρομής
Κ Α Π Π Α Δ Ο Κ Ι Α
ΠΡΟΚΟΠΙ – ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ – ΟΥΣΤΧΙΣΑΡ – ΖΕΛΒΕ – ΤΣΑΒΟΥΣΙΝ – ΓΚΙΟΡΕΜΕ MΑΛΑΚΟΠΗ – ΚΑΙΜΑΚΛΗ – ΦΑΡΑΣΑ – ΣΙΝΑΣΟΣ – ΚΑΡΒΑΛΗ – ΙΧΛΑΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 – ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
5 ΗΜΕΡΕΣ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
1η ΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019,
ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ – ΣΙΝΑΣΣΟΣ – ΠΡΟΚΟΠΙ:
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Πτήση (στις 6.00 π.μ.) για ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ μέσω Κωνσταντινούπολης. Άφιξη, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για τη ΣΙΝΑΣΣΟ (Μουσταφάπασα). Οι Έλληνες διανοούμενοι έδωσαν στη ΣΙΝΑΣΣΟ την τιμητική ονομασία «ΑΘΗΝΑΙ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ» για την ομορφιά και καθαρότητα της ελληνικής γλώσσας που μιλούσαν εδώ. Αυτή η εγκαταλειμμένη ελληνίδα αρχόντισσα μαρτυρεί έντονα τη ζωή που είχε εδώ η Ελληνική Κοινότητα. Θα επισκεφτούμε το Ναό των ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ (του 1725). Με την άμπελο να στολίζει την πόρτα του στέκει εδώ μόνος και μεγαλοπρεπής. Λειτουργεί μια φορά το χρόνο, όταν έρχεται ο Παναγ. Οικουμενικός Πατριάρχης. Κατόπιν θα συνεχίσουμε για το ΠΡΟΚΟΠΙ, στο κέντρο της Καππαδοκίας. Το ΠΡΟΚΟΠΙ δικαιολογημένα συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, αφού μοιάζει με σεληνιακό τοπίο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
2η ΜΕΡΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019,
ΠΡΟΚΟΠΙ – ΟΥΣΤΧΙΣΑΡ – ΖΕΛΒΕ – ΤΣΑΒΟΥΣΙΝ – ΓΚΙΟΡΕΜΕ:
Πρόγευμα και αναχώρηση για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή. Πρώτος μας σταθμός το χωριό ΟΥΣΤΧΙΣΑΡ. Είναι το καλύτερο σημείο όπου με μια ματιά μπορεί κανείς να καταλάβει τι πρόκειται να συναντήσει στην ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Χιλιάδες κωνικοί βράχοι απλώνονται μέσα στα φαράγγια, που είναι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο. Απέναντι ο χιονοσκέπαστος Αργαίος, που υψώνεται στα 3917 μέτρα. Συνεχίζουμε για τη μικρή πόλη ΑΒΑΝΟ, περνώντας πάνω από τον ποταμό Αλύς (κοκκινοποτάμι), ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Τουρκίας (960 χλμ). Το όνομά του προέρχεται από τις αλυκές που υπήρχαν στις όχθες του, όπως μας λέει ο Στράβων. Η πόλη είναι γνωστή για τα κεραμικά της. Συνεχίζουμε για την αρχαία ΖΕΛΒΕ, με σπίτια λαξευμένα μέσα στους λόφους. Και για το ΤΣΑΒΟΥΣΙΝ. Εδώ οι τρωγλοδυτικές κατοικίες βρίσκονταν πιο ψηλά στον βράχο, διότι μετά από ένα μεγάλο σεισμό το 1950 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους χαμηλότερα. Συνεχίζουμε για την περιοχή των λαξευμένων μέσα στις πέτρες Εκκλησιών που ονομάζεται «Ανοιχτό Μουσείο Καππαδοκίας». Βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού δρυμού του ΓΚΙΟΡΕΜΕ (ΚΟΡΑΜΑ). Οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν την ευρύτερη αυτή περιοχή «Γη των τρωγλοδυτών», που άφησαν στο πέρασμά τους περίπου 300 Εκκλησίες. Ο Μοναχισμός στην κοιλάδα ξεκίνησε τον 4ο αιώνα και διήρκησε μέχρι τον 13ο αιώνα. Επίσκεψη των παλαιών ελληνικών λαξευμένων Μοναστηριών. Μερικά από αυτά είναι το Μοναστήρι των Σανδάλων, των Σπαθιών, της Μηλιάς, τη Σκοτεινή Εκκλησία κ. ά. (επίσκεψη εσωτερικά). Συνεχίζουμε για το ΟΡΤΑΧΙΣΑΡ, ένα μεγάλο χωριό στο δρόμο του ΓΚΙΟΡΕΜΕ, με βασικό γνώρισμα έναν απότομο βράχο που υψώνεται πάνω από τα σπίτια. Χρησιμοποιήθηκε σαν κάστρο από τους Βυζαντινούς. Η θέα από ψηλά είναι απερίγραπτη. Επιστροφή στο ΠΡΟΚΟΠΙ. Ξεκούραση και δείπνο. Διανυκτέρευση.
3η ΜΕΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019,
ΠΡΟΚΟΠΙ – ΦΑΡΑΣΑ – ΜΑΛΑΚΟΠΗ (ΝΤΕΡΙΝΚΟΥΓΙΟΥ) – ΚΑΙΜΑΚΛΗ (ΑΝΑΚΟΥ) – ΠΡΟΚΟΠΙ:
Νωρίς το πρωί, αναχώρηση για τα ΦΑΡΑΣΑ (CAMLICA). Ήταν έξι ελληνικά χωριά στην επαρχία της Καισάρειας με κέντρο τους το κεφαλοχώρι ΒΑΡΑΣΟΣ. Τα άλλα πέντε ήταν τα ΑΦΣΑΡΙ, ΚΙΣΚΑ (αρχαία Κίσκισσος), ΣΑΤΗΣ, ΤΖΟΥΧΟΥΡΙ και ΓΑΡΣΑΝΤΗΣ. Εκεί θα επισκεφθούμε το Ναό που λειτούργησε ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης και βάπτισε τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Συμμετοχή στη ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (εφόσον είναι εφικτό και μας επιτραπεί). Κατόπιν θα συνεχίσουμε για τις υπόγειες πόλεις (κατακόμβες) ΚΑΙΜΑΚΛΗ (ΑΝΑΚΛΟΥ) ή ΜΑΛΑΚΟΠΗ (ΝΤΕΡΙΝΚΟΥΓΙΟΥ). Είναι σκαλισμένες σε 8 επίπεδα κάτω από τη γη σε 85 μέτρα βάθος. Οι υπόγειες πόλεις χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγια στην εποχή των αραβικών επιδρομών. Ελεύθερος χρόνος. Στν ΜΑΛΑΚΟΠΗ θα επισκεφθούμε το Ναό των Αγίων Θεοδώρων του 19ου αιώνα. Λειτουργεί μια φορά τον χρόνο, όταν έρχεται εδώ ο Παναγ. Οικουμενικός Πατριάρχης. Επιστροφή στο Προκόπι. Δείπνο και διανυκτέρευση.
4η ΜΕΡΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019,
ΠΡΟΚΟΠΙ – ΚΑΡΒΑΛΗ (ΓΚΙΟΥΖΕΛΓΙΟΥΡΤ) – ΙΧΛΑΡΑ:
Πρόγευμα και αναχώρηση για να επισκεφτούμε την ΚΑΡΒΑΛΗ (ΓΚΙΟΥΖΕΛΓΙΟΥΡΤ) -η σημερινή ονομασία της σημαίνει όμορφη πατρίδα. Η παλιά πόλη είναι διατηρητέα, με πολλά φαράγγια, με εκκλησίες και μοναστήρια. Εδώ θα δούμε την Εκκλησία του Αγ. Γρηγορίου του Νανζιαζηνού, που χτίστηκε το 385 από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Ο Ναός επισκευάστηκε το 1896, σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί με το όνομα Μεγαλοτζαμίτης Εκκλησίας. Συνεχίζουμε για την κοιλάδα της ΙΧΛΑΡΑ, μία από τις πιο θεαματικές περιοχές της Καππαδοκίας, που διασχίζεται από τον ποταμό Μελιντιζσού. Η άγρια ομορφιά του τοπίου συνδέεται άμεσα με την ιστορία του τόπου. Αυτό το μέρος διάλεξαν για να κατοικήσουν κάποτε εκείνοι που απαρνήθηκαν τον κόσμο. Επιστροφή στο Προκόπι. Ελεύθερος χρόνος στο χωριό. Μεταφορά στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
5η ΜΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019,
ΠΡΟΚΟΠΙ – ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ:
Μετά το πρωινό μας, αναχώρηση για την ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ, την κοιτίδα του Ελληνισμού. Περιήγηση της πόλης. Θα δούμε το Βυζαντινό κάστρο της πόλης, που χτίστηκε από τον Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα. Επίσης την ελληνική εκκλησία με τον κόκκινο τρούλο της, που σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο. Η ελληνική συνοικία που το μεγαλύτερο μέρος της σήμερα είναι κατεστραμμένο. Η συνοικία των Αρμενίων σώζεται ακέραιο σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει φήμη πως κάτω από το Ουλουτζαμί της πόλης φυλάσσονται τα λείψανα του Μεγάλου Βασιλείου, που έζησε και σπούδασε στην ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ. Στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο, πτήση για Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης. Άφιξη στην Αθήνα στις 20.45.
•Η εκδρομή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο HΙΜΑLAYA TRAVEL AΕ – PILGRIMTOURS.
•Πληροφορίες –δηλώσεις συμμετοχής: Γραμματεία Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας, τηλ. 2130184438 έως 15.04.2019