Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνικά Εθελοντισμός στην Πρώτη Γραμμή Δύναμη Τεράστια για Αξιοποίηση

Εθελοντισμός στην Πρώτη Γραμμή Δύναμη Τεράστια για Αξιοποίηση

Εθελοντισμός στην Πρώτη Γραμμή Δύναμη Τεράστια για Αξιοποίηση

Το συναίσθημα του να προσφέρεις, που κάθε εθενλοτής βιώνει, φαίνεται στα «ευχαριστώ» που εισπράττει, στα χαρούμενα πρόσωπα, αλλά και στο συναίσθημα επιτυχίας της ομαδικής προσπάθειας. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, κάτι το οποίο πηγάζει από τον άνθρωπο που επιθυμεί να συμβάλλει στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερο του χρόνο.

Ο εθελοντισμός είναι μία ανιδιοτελής προσφορά που παρέχεται με επαγγελματική διάθεση και συμβάλλει στη συνολική ευημερία της κοινωνίας. Συνήθως τον συναντάμε σε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την κοινωνία μας, το περιβάλλον, τα ζώα, δηλαδή με οτιδήποτε αλληλεπιδρούμε. Τον τελευταίο καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του κύματος των μεταναστών, ο εθελοντισμός έχει στραφεί περισσότερο σε πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Πράγματι στη σημερινή κρίση της εθνικής και παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής αλλά και κοινωνικής κατάστασης, βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκτός από τα έθνη και τους λαούς και οι βασικοί θεσμοί της οικογένειας και της κοινωνίας.

Το πρώτο και κύριο μέλημα της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να είναι η στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αυτός ο ρόλος πρώτιστα πρέπει να τεκμηριώνεται με την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης Α Βαθμού δηλαδή του Δήμου, ως του θεσμού της εξουσίας που έχει στην άσκησή της τη μεγαλύτερη αμεσότητα με τον πολίτη.

Στην παράταξή μας οι παραπάνω σκέψεις είναι αυτονόητες, έχουν γίνει κτήμα μας και αποτελούν εφαλτήριο και οδηγό στην λειτουργία μας. Στο αγώνα μας για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής πρυτανεύουν δύο βασικές σκέψεις και λειτουργίες:

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ : Στο Επίκεντρο ο Αδύναμος Συνάνθρωπος.

        Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ : Η Δύναμη κάθε Προσπάθειας.

Στο Δήμο μας υπάρχουν πάρα πολλοί και διακεκριμένοι συμπολίτες μας, οι οποίοι με χαρά θα δέχονταν να προσφέρουν ανιδιοτελώς χρόνο και γνώση για χρήσιμες δράσεις. Χρόνο και γνώση για την καλλίτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου. Χρόνο και γνώση που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής όλων μας. Που θα ωφελήσουν άλλες κοινωνικές ομάδες και θα εξοικονομήσουν χρήματα στο δημοτικό ταμείο, ώστε να ενισχυθούν μεγαλύτερα έργα.

Περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες μας έχουν πτυχίο Ανωτάτων Σχολών, μεταπτυχιακούς τίτλους ή και ακαδημαϊκή δράση και έχουν διακριθεί στην επιστημονική και επαγγελματική πορεία τους. Πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να προσφέρουν τις γνώσεις τους προς την κατεύθυνση εκπόνησης μελετών, γνωμοδοτήσεων, τεκμηρίωσης προτάσεων χρηματοδότησης, δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ κοινωνικών ομάδων ή και ανάπτυξης εξειδικευμένης καινοτομίας, η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει υπεραξία για τον Δήμο μας.

Μέχρι σήμερα η εθελοντική δασοπροστασία και οι εθελοντές στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου είναι γνωστά παραδείγματα, θέλουν όμως μεγιστοποίηση της προσπάθειας. Δεν είναι όμως γνωστές άλλες εθελοντικές δράσεις. Των Ιερών ναών της πόλης μας, φορέων προστασίας αδύναμων κοινωνικών ομάδων αλλά και μεμονωμένες προσπάθειες συλλόγων, προσκόπων,  φιλοζωικών σωματείων, ακόμη και απλών πολιτών ή και μαθητών. Όλες αυτές τις προσπάθειες θα τις αναδείξουμε και  θα τις ενισχύσουμε.

Η παράταξή μας εντάσσει στο πρόγραμμά της την δημιουργία Επιτροπής Εθελοντισμού και θεσμοθετεί την Ημέρα Εθελοντών. Η Επιτροπή Εθελοντισμού θα διευρύνει την εθελοντική δράση και ο Δήμος θα την στηρίξει και θα την επιβραβεύσει. Η συνεργασία όλων στην Αυτοδιοίκηση είναι το αυτονόητο. Και ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος συμμετοχικής δημοκρατίας.

Η αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας τις ισχυρές παραμέτρους του Εθελοντισμού,  οφείλει και πρέπει, ως η εξουσία που είναι η πλησιέστερη προς τον πολίτη, να τις λειτουργήσει αποτελεσματικά και αυτό κάνουμε.

Ο εθελοντισμός εξυψώνει τις αξίες και τα ιδανικά της ανθρώπινης ζωής αναπτύσσοντας στους κόλπους του την έννοια της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.

Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.

Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά.

 

Κώστας Τίγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8

Ηράκλειο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημότες έως τις 31/8 Ηράκλειο:Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ενημερώνει ότι «λήγει στις 31 Αυγούστου η διορία για δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις που...

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β’ μέρους

26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Έναρξη 26/08 του β' μέρους 26ο Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού: Ξεκινάμε απόψε το β´ μέρος του 26ου Φεστιβάλ Παπαγου-Χολαργού. Θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε όμορφες...

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης

Πεντέλη: Ασφαλής λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης Πεντέλη:Την υπογειοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά,...

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας Μητσοτάκης – Μάας:Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας για να μειωθεί και η ένταση στην περιοχή τονίστηκε...

Recent Comments